Головна » 2016 » Вересень » 25 » Мед: користь і шкода
15:48
Мед: користь і шкода

Один і той же продукт залежно від обставин може стати і ліками, і отрутою. Не є винятком і мед: володіючи масою корисних властивостей, в деяких випадках він може принести шкоду здоров'ю людини.

Мед: користь і шкода

Мед - найдавніший і полезнейший продукт, що володіє одночасно живильними і лікувальними властивостями. Вже стародавні греки використовували мед для лікування різних захворювань.

Склад меду

Цінні властивості меду зумовлені його складом: крім цукрів (глюкози і фруктози) і води мед містить масу необхідних людині мікроелементів (залізо, йод, магній, калій, кальцій та інші), а також вітаміни, які є біогенними стимуляторами.

Користь меду

• Зважаючи на високу калорійність мед корисний для відновлення сил людям після важких захворювань, після спортивних змагань, після важких фізичних навантажень, а також дітям під час інтенсивного росту;
• Мед підвищує імунітет організму, його опірність хворобам, у зв'язку з цим мед часто застосовують при застуді;
• Мед використовується при лікуванні захворювань серцево-судинної системи, органів шлунково-кишкового тракту, шкірних та багатьох інших захворювань;
• Володіючи бактерицидною дією, мед є природним консервантом. Він ніколи не покривається пліснявою, як і продукти, занурені в нього.

Як правильно приймати мед?

Навіть такий корисний продукт, як мед, не можна приймати в необмежених кількостях. Доросла людина може з'їсти за день 100, максимум - 200 г меду, причому ця кількість ділиться на три прийоми.

Мед приймають не одночасно з їжею, а за 1,5-2 години до їжі або через 3 години після неї.

Мед по можливості, краще нічим не запивати, а якщо запивати, то теплою водою, але ні в якому разі не гарячим чаєм! При нагріванні меду вище 40? більшість його корисних якостей втрачається у зв'язку з руйнуванням вітамінів і антибактеріальних речовин.

Шкода меду

Словосполучення «шкоду меду» звучить незвично і дивно, настільки всі звикли вважати мед надзвичайно корисним продуктом. Однак і мед може принести шкоду організму людини. Відбувається це в наступних випадках:

• При нагріванні і переплавки меду з метою припинення бродіння; для надання йому рідкої консистенції (деякі не люблять засахарівшійся мед) і при виробництві підробленого, фальсифікованого меду. Мед при нагріванні вище 60? втрачає абсолютно всі свої корисні якості і може навіть викликати отруєння;
• При вживанні в їжу надмірно великих кількостей меду (вище зазначеної норми) високий ризик захворювання на цукровий діабет і ожиріння;
• Мед більшою мірою, ніж цукор, небезпечний в плані виникнення карієсу. Тому після прийому в їжу меду потрібно прополоскати рот водою і почистити зуби;
• Для деяких людей мед та інші продукти бджільництва є алергенами, здатними викликати напад бронхіальної астми, загострення шкірних захворювань, навіть анафілактичний шок.

Дорослі люди знають про свою підвищеної чутливості до меду і уникають продуктів, що містять мед. А от дітям до 2-х років давати мед не рекомендується щоб уникнути можливих алергічних реакцій.

Користь і шкода меду - дві сторони однієї медалі. Не забувайте про це, приймайте мед правильно.

Категорія: Цікава інформація | Переглядів: 431 | Додав: karpaty-tea | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar