15:48 Корисні властивості чорниці | |
Чорниця – північна лісова ягода, що має кисло-солодкий терпкий смак. Корисні властивості чорниці настільки сильні, що вона по праву може вважатися не просто ягодою, а лікарським засобом. І у народній, і в традиційній медицині широко застосовуються ягоди чорниці, листя і пагони рослини. Користь чорниці для організму людини неоцінима, і багато в чому пояснюється хімічним складом. Склад чорниці :Чорниця – це комора корисних речовин і вітамінів. До складу ягоди входять незамінні для повноцінної життєдіяльності людини речовини, такі як: молочна, лимонна, хінна, щавлева, бурштинова і яблучна кислота. Чорниця включає мікро- і макроелементи: марганець, калій, залізо, фосфор, сірка, мідь, цинк і хром; вітамін А, З, РР і вітаміни групи В; ефірні олії, спирти і дубильні речовини. Залізо, що міститься в ягоді, повністю засвоюється організмом. 100 г чорниці містить: 86 г води, 1,1 г білків, 0,6 г жирів, 7,6 г вуглеводів, 3,1 г клітковини, 1,2 г органічних кислот, 7,6 г моно- і дисахаридов, 0,4 г золи. Енергетична цінність продукту 44 кКал на 100 р. Вплив чорниці на організмУ чорниці знаходиться велика кількість антиоксидантів, вживання цієї ягоди допомагає зберегти до самої старості хорошу пам’ять і гострий зір, зміцнює серцево-судинну систему, допомагає протидіяти інфекційним захворюванням і допомагає позбавитися від зайвої ваги. Регулярне вживання чорниці знижує вірогідність появи хвороб серцево-судинної системи. Чорниця має протизапальну, протигнильну, сечогінну, жовчогінну і терпку дію. Найкорисніший антиоксидант – це антоціанин, якого в чорниці міститься більше ніж в інших рослинах. До складу ягід входить речовина глікозид миртиллин, діюче подібно до інсуліну, завдяки ньому чорниця знижує рівень цукру в крові і відновлює функцію підшлункової залози. Каротиноїди чорниці покращують зорову функцію, оновлюють клітини сітківки, покращують очний кровообіг і нічний зір. Включення в щоденний раціон чорниці рекомендоване людям, чия робота пов’язана із зоровою напругою. Ягода, за рахунок своїх протимікробних і протизапальних властивостей, полегшує хворобливі стани при простудах, запальних процесах верхніх дихальних шляхів і при головному болі. Одна з найкорисніших якостей чорниці – це її позитивний вплив на травну систему. Вживання чорниці нормалізує травлення, вона однаково ефективно діє як при проносах, так і при запорах. До того ж сік ягоди це потужний бактерицидний засіб, він знищує збудників черевного тифу і дизентерії. Чорниця показана при печіях і гастритах зі зниженою кислотністю.
Велика кількість антиоксидантів запобіже передчасному старінню, попереджає серцево-судинні захворювання, у тому числі інфаркт міокарду і тромбози. Антикоагулянти, що входять до складу чорниці, перешкоджають здатності згущуватися крові. Бактерицидні властивості чорниці усувають запалення нирок і сечостатевих шляхів. Чорниця полегшує ниркові стани і допомагає позбавитися від геморою. Обмежень для вживання чорниці дуже мало. Це індивідуальна непереносимість. Люди, що страждають захворюваннями підшлункової залози і жовчовивідних шляхів, перед включенням в раціон чорниці повинні неодмінно порадитися з лікарем. | |
|
Всього коментарів: 0 | |