
Для приготування сиропу знадобляться трави (свіжі або сухі), цукор, каструлька з товстим дном, стерилізовані скляні баночки, спирт (якщо сироп для дорослих).
1. Скласти трави в банку і залити їх окропом. Якщо рослини свіжі, то потрібно ретельно очистити їх від зіпсованих листів / квітів, які потім можуть дати бродіння. Закрити кришку і залишити на 4-10 годин для настоювання. Зазвичай беруть відразу кілька трав у рівних пропорціях. Потім процідити рідину через марлю.
2. Виміряти кількість настою (за об'ємом). Перелити його в каструлю і довести до кипіння. Потім зменшити вогонь і залишити повільно кипіти, щоб бульбашок було дуже мало. Продовжувати варити до тих пір, поки кількість рідини не зменшиться у два рази. Для цього час від часу можна переливати рідину у вимірювальний скляний стакан і визначати її кількість. Цей процес може зайняти кілька годин, але лікувальні властивості трави не зіпсуються, якщо не дозволяти рідини вирувати, тільки повільно томити на повільному вогні.
3. Коли обсяг зменшиться приблизно в два рази, виміряти об'єм рідини за вагою. Додати такуж кількість цукру, довести до кипіння і повністю розчинити цукор. Перелити гарячий сироп у простерилізовані банки, і при бажанні, додати спирт або горілку.
4. Залишити банки до охолодження в кімнаті. Зберігати сироп в прохолодному місці, можна в холодильнику.
|