КАРПАТСЬКИЙ ТРАВ'ЯНИЙ ЧАЙ (карпатский чай)
Що може зрівнятися із задоволенням, доставленим чашкою свіжого й запашного трав'яного чаю. Він зможе перетворити ранок в добрий, в обід він стане бажаним компаньйоном, а ввечері трав'яний чай, безсумнівно, зніме втому і допоможе розслабитися. Бажаючи створити справжні якісні трав'яні чаї, виробники намагаються скласти такі суміші, щоб цінителі змогли насолодитися неймовірною свіжістю і неповторним запахом. Ці трав'яні чаї рецепти дарують з неперевершеним смаком, кольором, насиченістю і ароматом. Ніхто і ніколи не зможе запропонувати вам нічого краще, ніж чашка чаю, завареного з справжніх цілющих трав.
Враховуючи бажання людей вести здоровий спосіб життя і отримати якомога більше інформації про корисні властивості трав і їх сумішей, ми із задоволенням розповімо вам про кращих трав'яних чаях і їх виробників. Ви зможете отримати саму надійну і перевірену інформацію, своїми знаннями і секретами з вами поділяться травники і технологи, трав'яний чай рецепти запропонує старі, але надійні. Дізнаючись щось нове і корисне кожен день, ви зможете собі правильно підібрати трав'яний чай. Нам дорога наша репутація, тому ми докладемо всі зусилля, щоб ви залишилися задоволені своїм вибором.
Ми маємо намір підтримати відродження традиції допомагати людському організму лікарськими травами. Ми віримо, що спробувавши одного разу дивовижні суміші карпатського чаю, ви відчуєте, як наповнюєтеся енергією гірських річок, бадьорістю чистого повітря і здоров'ям, подарованим трав'яними чаями, які жителі Карпат п'ють уже багато сторіч. А у вас з'явилася чудова можливість справжній екологічно чистий трав'яний чай купити у нас.
Трав'яний чай через роки і століття
Трав'яний чай оповитий густою пеленою фольклору, легенд і міфів набагато більше, ніж чорний чай. Для лікування хворих медицина протягом тисячоліть використовує трави, фрукти та квіти. Археологи вважають, що для лікування недуг відвари з трав використовували ще доісторичні люди. Трав'яні чаї вживали древні єгиптяни, китайці, греки, індійці, римляни, а також жителі Близького Сходу. Хроніки древніх культур містять свідчення застосування трав у медицині, виготовленні напоїв і барвників, а також в кулінарних рецептах. Давньоримський лікар Гален у другому столітті і великий вчений Авіценна в одинадцятому столітті для лікування своїх пацієнтів використовували трави і відвари з них.
У середньовічній Європі використовували знання про трави, які з часів античності залишили предки. З розвитком фармацевтичної промисловості, вкладенням великих сум у рекламу, нас переконали в чудодійну силу хімічних препаратів до такого ступеня, що рідко хто згадує досвід лікування далеких предків. У них, на відміну від нащадків, трав'яні чаї рецепти мали невигадливі, просто включали в свій склад дари садів, луків, полів і лісів. У старовину люди були ближче до природи, вони відрізнялися великою допитливістю і спостережливістю. Це допомагало їм помічати, чим тварини виліковують себе від хвороб, а потім ці знання застосовували у своїй практиці. Сьогодні немає необхідності збирати, сушити і зберігати всі трави самостійно, трав'яний чай купити можна практично в будь-якій аптеці або магазині, яким ви довіряєте.
Трав'яні чаї: рецепти здоров'я
Вживаючи щодня трав'яний чай, ви вибираєте здоровий спосіб життя. Трав'яний чай зранку підбадьорить, в спекотний полудень він освіжить, в холоднечу - зігріє. Трав'яні чаї рецепти складні мають, вони готуються з великої кількості рослин. Для їх виготовлення використовуються не тільки листя, а й насіння, кора, коріння, квіти. Змішуючи різні трави в певних поєднаннях і пропорціях, можна отримати нескінченну кількість смачних поєднань і корисних властивостей. Трав'яні чаї в своїй більшості не містять кофеїну, що викликає їх зростаючу популярність у всьому світі.
Трав'яні чаї корисні, дуже смачні і мають лікувальні властивості. Від виду рослин, що входять до складу трав'яного чаю, залежать його властивості. Заспокійливими властивостями володіють листя малини, м'яти, звіробою, іван-чаю, первоцвіту, меліси та вишні. Тонізуючо діють чаї з любистку, лаванди, лимонника, листя і квіток конюшини, листя суниці, дягеля і так далі. Від авітамінозу взимку та ранньої весни позбавить чай з чорної смородини, горобини, обліпихи, кропиви, ожини, плодів шипшини, морквини, малини, барбарису. Від головного болю врятує чай з ромашки. Чебрець допоможе впоратися з застудою. На печінку людини сприятливо діє звіробій. При проблемах із зором незамінна чорна смородина, в якій міститься вітамін С, лимонна та янтарна органічні кислоти, залізо та інші мікроелементи. Регулювати обмін речовин в організмі допомагає трав'яний чай з м'яти і листя смородини. У трав'яний чай при лікуванні застуди необхідно додати декілька гілочок малини.
При захворюваннях органів дихання корисний чебрець звичайний. При легких депресіях, нервових напругах, безсонні допоможе трав'яний чай із звіробою продірявленого. Для підвищення імунітету і при перевтомі рекомендується ехінацея пурпурова. При бронхіті, ангіні, надмірному потовиділенні необхідна шавлія лікарська. Болі травного тракту заспокоїть меліса лікарська. Вона також корисна при втраті апетиту і безсоння. М'якою заспокійливою дією володіють трав'яні чаї Алоїзії трилистної. При осиплости і кашлі корисний аніс звичайний.
Як заспокійливий засіб використовують трав'яні чаї з кореневища валеріани. При діареї, хронічних колітах використовують трав'яний чай з коренів оману. При розладах сечовипускання, коліках, захворюваннях травної системи ефективний трав'яний чай з розмарину лікарського. При запаленнях порожнини рота і верхніх дихальних шляхів допомагає трав'яний чай з чебрецю. Як протизапальний засіб використовуються трав'яні чаї календули.
Трав'яні чаї для душі і тіла
Трави допоможуть впоратися не тільки з хворобами, вони - кращий засіб, щоб привести в порядок весь організм і повернути настрій в похмурий день або після важкого робочого дня. Трав'яний чай можна вживати і для профілактики, і просто для задоволення. Це воістину чарівний засіб: трав'яні чаї рецепти здоров'я, молодості і краси обіцяють. Окремого слова заслуговує трав'яний чай для схуднення. Жінки готові випробувати на собі всі мислимі і немислимі способи, аби скинути декілька зайвих кілограм. А чарівний засіб чай завжди був поруч. Він виводить накопичені шлаки, сприяє розщепленню жирів, відновлює обмін речовин. Трав'яні чаї рецепти краси дарують. Моментального ефекту, звичайно, відразу не буде, але приймаючи трав'яний чай на протязі тривалого часу, можна значно поліпшити загальний стан організму.
Необхідно врахувати, що трав'яний чай для схуднення протипоказаний при сечокам'яній хворобі, загальному ослабленні організму, загостренні захворювань шлунка і кишечника, вагітності і годуванні груддю. Трав'яний чай для схуднення готується по численних рецептах. Один з них: деревій, шишки хмелю, листя подорожника, квітки і листя звіробою, синя тирлич, стальнік колючий беруться в рівних кількостях і заварюється. П'ють цей корисний трав'яний чай 75г за день.
Очищаючі трав'яні чаї своєю дією спрямовані на очищення печінки і кровоносних судин від відкладень вапна і жиру. Вони прекрасний профілактичний засіб склерозу, інсульту, інфаркту, гіпертонії, стенокардії. Це корисні трав'яні чаї, після їх прийому відновлюються життєві сили, омолоджується організм, загострюється зір, голова стає ясною. Вживати чи трав'яний чай під час вагітності? Питання дискусійне. Досвідчені травники стверджують, що деякі трав'яні чаї для вагітних на стан плода протягом вагітності впливають благотворно, але є також багато протипоказань. Хоча відомо, що у жінок неймовірно розвинена інтуїція, тому ви самі відчуєте, чи потрібно вам пити трав'яний чай для вагітних. Трав'яний чай для пологів заварюється з листя малини.
Як приємно, сидячи в лазні, розслабитися і повністю відчути смак живої природи. Баня ідеальне місце, де можна випробувати корисні трав'яні чаї. Трав'яний чай для лазні заварюють з суниці лісової. Суницю використовують для лікування захворювань сечового міхура, нирок, при піску і каменях у нирках, а також як сечогінний засіб. Чай з листя суниці має більш приємний смак, якщо листя зібрані в кінці літа. Прекрасний трав'яний чай для лазні готують з материнки звичайної. Це чудовий заспокійливий трав'яний чай.
Трав'яні чаї п'ють не тільки дорослі, а й діти. Для дитячого організму вони неймовірно корисні і набагато безпечні, ніж таблетки і пігулки. Необхідно тільки правильно їх приготувати, знати яка сировина входить в трав'яні чаї для дітей і, звичайно ж, важливе дозування. Дітям грудного віку при здутті живота добре допомагають трав'яні чаї для дітей, приготовані з насіння фенхелю або з насіння кмину.
Трав'яні чаї. Cировина
Для збереження біологічно активних речовин у вихідній сировині необхідно правильно зібрати, а потім і висушити всі трави. Заготівлю сировини в залежності від виду рослин ведуть в суху ясну погоду в певний час доби. Для відновлення рослинності на місці їх зростання під час збору плодів і насіння залишають неприбраними 20% рослин. Однорічні рослини на одному місці збирають у два роки один раз, багаторічні - один раз на п'ять років.
Надземну частину рослини заготовляють в період цвітіння. Її зрізають серпом, ножицями або ножем, довжиною 20см від верхівки. Добре розвинені листя обривають руками або зрізують ножицями. Правильно висушене листя зберігають свою первинне природне забарвлення. Зібрану траву сушать на папері чи полотні шаром 5 см в добре вентильованому приміщенні. Листя періодично акуратно ворушать.
Квіти збирають вручну на початку цвітіння, а суцвіття зрізують ножицями. Квітки сушать тонким шаром негайно. Правильно висушені квітки легко перетираються пальцями. Сухі плоди та насіння збирають в суху погоду після повного їх дозрівання, збір проводиться вручну, плодоніжки видаляються. Зіпсовані плоди відразу бракуються. Корені, кореневища, клубні викопують восени, коли рослини починають в'янути. Після викопування відокремлюють надземну частину, а також зіпсовані частини і очищають їх від землі. Для зберігання висушеної сировини використовують добре вентильовані, захищені від прямих сонячних променів приміщення. Трави, листя, квітки зберігаються не більше двох років, ягоди і плоди - до чотирьох років, коріння, кореневища - до трьох років.
Заварюємо трав'яний чай правильно
Розумне застосування різноманітних трав допомагає полегшити загальний стан організму, а також позбутися від недуги. У приготуванні трав'яний чай рецепти має нескладні, хоча заварювати трав'яний чай - ціле мистецтво. Правда, якщо ви довіритеся вже готовим сумішам, складеним фахівцями, то досить послідувати рекомендаціям в інструкції. Чай гарантовано вийде смачним і повним цілющих властивостей.
Якщо ж виникло бажання приготувати унікальний трав'яний чай за власним рецептом, поворожити над складом, то варто розтерти траву в руках і понюхати: якщо запахи гармонійні, то й чай буде смачним. Трав'яний чай з листя, квітів і плодів можна змішати зі звичайним чорним або зеленим чаєм (1:3) і заварити в порцеляновому чайничка. Якщо ж готувати чай тільки з висушеної сировини, то 1 ч.л. сировини залити 1 ст. окропу і настояти 15-20 хвилин.
Чай вийде більш насиченим, якщо листя перед заварюванням подрібнити, а коріння стебла потрібно попередньо відварити в невеликій кількості води. Трав'яний чай з квіток заварюється в фарфоровому чайнику крутим окропом і настоюється 10 хвилин. Чай з листя кип'ятиться 5 хвилин, чай з коріння, кореневищ варять 10 хвилин, а потім настоюють 15 хвилин. Трав'яний чай, який заварений згідно технології, має яскравий колір, насичений смак і чудовий аромат. Лікувальний трав'яний чай вживається згідно з рекомендацією лікаря, за півгодини до їжі.