Головна » 2016 » Листопад » 12 » Все про Е добавки у продуктах
19:26
Все про Е добавки у продуктах

Харчові добавки "E" на продуктах харчування

Харчові добавки (їх відомо декілька сотень) - простий і дешевий спосіб надати продукту привабливий вигляд і колір, посилити смак, а також продовжити термін його зберігання. Раніше, назви цих хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що в 1953 році, в Європі, вирішено було замінити повні назви хімічних харчових добавок однією буквою з цифровими кодами. Індексом Е (від Europe) у рамках Європейської спільноти прийнято означати наявність в продукті харчування будь-яких харчових добавок, ідентифікованих згідно з Міжнародною системою класифікації (INS). По цій системі харчові добавки діляться на групи за принципом дії. Група визначається по першій цифрі вказаної потім букви E.

 

Безпечні харчові добавки "Е"

По справжньому (а не офіційно) нешкідливими можна назвати лише невелику кількість харчових добавок, але навіть їх лікарі не рекомендують вживати дітям до 5 років. Такими є:

Е100 - куркумін (барвник), може міститися в порошку керрі, соусах, готових блюдах з рисом, варенні, кандированих фруктах, рибних паштетах.

Е363 - бурштинова кислота (підкислювач), міститься в десертах, супах, бульйонах, сухих напоях

Е504 - карбонат магнію (розпушувач тіста), може міститися в сирі, жувальній гумці, харчовій солі.

Е957 - тауматин (підсолоджувач) може міститися в морозиві, сухофруктах, жувальній гумці без цукру.

 

Про шкоду Е - добавок

До найбільш шкідливих відносяться консерванти і антиокисники.

Консерванти. У середовищі, в якому є присутній такий препарат, життя є неможливим і бактерії гинуть, що довше зберігає продукт від псування. Людина, складається з величезного числа самих різних клітин і має велику масу (в порівнянні з одноклітинним організмом), тому на відміну від одноклітинних організмів не гине від вживання консерванта (в деяких випадках, ще і тому, що соляна кислота, що міститься в шлунку, частково руйнує консервант). Так, консервант Е240 (формальдегід) може бути присутній в консервах (гриби, компоти, варення, соки і так далі).  Консерванти і стабілізатори мають дію схожу на дію антибіотиків.

Барвники. Багато шкідливих добавок серед барвників. Зокрема, заборонені:   Е121 (цитрусовий червоний барвник) і Е123 (барвник амарант). Вони зазвичай містяться в солодкій газованій воді, солодощах, кольоровому морозиві. Вже науково доведено, що усі три добавки можуть сприяти утворенню злоякісних пухлин.

Емульгатори частіше представлені мінеральними речовинами, наприклад:

Е500 - сода (гідрокарбонат натрію); Е507 - соляна кислота; Е513 - сірчана кислота.

Окрім названих вище, є хімічні сполуки, які вважаються нешкідливими і дозволені до використання у всьому світі. Проте, судіть самі, наскільки доречно говорити про їх нешкідливість. Ось одні з найпоширеніших:

Е250 - нітрит натрію,   Е251 - нітрат натрію,  Е252 - нітрат калію

Без цих добавок неможливо уявити собі ковбасні вироби. В процесі обробки ковбасний фарш втрачає свій ніжно-рожевий колір, перетворюючись на сіро-буру масу. Тоді в хід йдуть нітрати і нітрит, і ось з вітрини на нас "дивиться" вже варена ковбаса кольору парної телятини. Нітродобавки містяться не лише в ковбасних виробах, але і в копченій рибі, шпротах, консервованому оселедці. Додають їх і в тверді сири, для попередження спучення. Людям, що страждають захворюваннями печінки, кишковика, дисбактеріозом, холециститом рекомендується виключити з раціону продукти, що містять ці добавки. У таких людей частина нітратів, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, перетворюється на токсичніший нітрит, який у свою чергу, утворює досить сильні канцерогени - нітрозоаміни.

 

Цукрозамінники

Останнім часом все більшої популярності набувають різні замінники цукру, ці добавки позначаються кодами:  Е954 - сахарин;   Е952 - цикламанова кислота і цикламати;   Е950 - ацесульфан калію;    Е951 - аспартам;  Е968 - ксиліт.  Ці речовини, різною мірою, несприятливо впливають на печінку.  Якщо півроку назад Ви хворіли на гепатит, тоді потрібно уникати споживання продуктів, які містять ці компоненти. Обережно потрібно відноситися і до ксиліту. Він може стати причиною дисбактеріозу.

 

Класифікація харчових добавок

E100 - E182 барвники

E200 - E280 консерванти

E300 - E391 антиокисники, регулювальники кислотності, інакше антиоксиданти - уповільнюють окислення і тим самим оберігають продукти від псування.  По дії схожі з консервантами.

E400 - E481 стабілізатори, загусники - зберігають задану консистенцію продукції.

E500 - E585 емульгатори - підтримують певну структуру продуктів, по дії схожі на стабілізатори.

E600 - E637 підсилювачі смаку і аромату

E700 - E899 запасні номери

E900 - E967 протипінні, глазуровачі, покращувачі борошна, підсолоджувачі

E1100 - E1105 ферментні препарати

 

Бензоат натрію (Е 211)натрієва сіль бензойної кислоти виконує досить важливу функцію консерванта - перешкоджає бродінню соків, не дає розмножуватися бактеріям. Її додають в газовану воду і чіпси, в м'ясо і кетчуп. Тривале споживання Е 211 може привести до порушень в обміні речовин і викликати рак.

Аспартам (Е 951) цей підсолоджувач і підсилювач смаку замінює цукор в продуктах для діабетиків. Аспартам додається в жуйки, напої, консерви, приправи і так далі. Але вже декілька років в Америці, де він застосовується дуже широко, йде кампанія по забороні Е 951. Продукти з додаванням аспартама можуть викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності.

Глютамат натрію (Е 621)хімікат під назвою глютамат натрію надає блюду смаку і запах м'яса (його додають в бульйонні кубики для посилення смаку). Якщо перевищити норму (висипати в чашку з локшиною декілька пакетиків) - можна отруїтися. У Америці, в рік трапляються сотні тисяч подібних отруєнь.

 

Перелік шкідливих для здоров'я харчових добавок Е

Список FAO

Класифікація харчових добавок в системі Codex Alimentarius, розроблена Міжнародною організацією по харчових продуктах і сільському господарстві (FAO) при ООН. Усі ці дані доведені до зведення виробників продуктів, але оскільки FAO - організація громадська, її інформація носить тільки рекомендаційний характер.

Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 - барвники. Містяться в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Можуть привести до утворення злоякісних пухлин.

Е171- 173 - барвники. Містяться в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Можуть привести до захворювань печінки і нирок.

Е210, Е211, Е213- 217, Е240 - консерванти. Є в консервах будь-якого виду (гриби, компоти, соки, варення). Можуть привести до утворення злоякісних пухлин.

Е221- 226 - консерванти. Використовуються при будь-якій консервації. Можуть привести до захворювань шлунково-кишкового тракту.

Е230- 232, Е239 - консерванти. Містяться в консервах будь-якого виду. Можуть викликати алергічні реакції.

Е311- 313 - антиокисники. Є в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е407, Е447, Е450 - стабілізатори і загусники. Містяться у вареннях, джемах, згущеному молоці,  шоколадному сирі. Можуть викликати захворювання печінки і нирок.

Е461- 466 - стабілізатори і загусники. Є у вареннях, джемах, згущеному молоці, шоколадному сирі. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е924 a, Е924 b - піногасники. Містяться в газованих напоях. Можуть привести до утворення злоякісних пухлин.

Заборонені добавки: E103, E105, E111, E121, E123, E125, E126, E130, E152, Е216, Е217, E952

Небезпечні добавки: E102, E110, E120, E124, E127, E129, E155, E180, E201, E220, E222, E223, E224, E228, E233, E242, E270, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E501, E502, E503, E620, E636, E637

Добавки, шкідливі для шкіри: E151, E160, E231, E232, E239, E951, E1105

Викликають пухлини: E131, E142, E153, E210, E211, E212, E213, E214, E215, E216, E219, E230, E240, E249, E252, E280, E281, E282, E283, E330, E954.

Дуже небезпечні добавки: E123, E510, E513, E527

Добавки викликають розлад шлунку: E338, E339, E340, E341, E450, E451, E452, E453, E454, E461, E462, E463, E465, E466

Добавки, що впливають на артеріальний тиск: E154, E250, E251

Добавки, що викликають висип: E310, E311, E312, E907

Добавки, які викликають кишкові розлади: E154, E343, E626, E627, E628, E629 E630 E631 E632 E633 E634 E635

Небезпечні харчові добавки, що викликають злоякісні пухлини: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213 - 217, Е240, Е330, Е447.

Викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221 - 226, Е320 - 322,  Е338 - 341, Е407, Е450, Е461 - 466.

Алергени: Е230, Е231, Е232, Е239, Е311- 131.

Викликають хвороби печінки і нирок: Е171 - 173, Е320 - 322.

 

Висновки

Уважніше читати написи на етикетках. Не дивлячись, цілком можна купити крохмаль із смаком, запахом і кольором ковбаси.

Деякі добавки шкідливі тільки у великих кількостях, але канцерогени мають властивість накопичуватися в організмі. Отже, з часом це дасть про себе знати. Будь-яка модифікація продуктів, робить їх потенційно небезпечними для здоров'я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку і кольору - це обман власного організму.

Потрібно вживати екологічно чисті продукти - свіжі сирі овочі, фрукти і ягоди.

Не купувати продукти з великим терміном зберігання, який вказують на етикетці, - це ознака того, що там багато консервантів.

Категорія: Цікава інформація | Переглядів: 659 | Додав: karpaty-tea | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar